Opis
/Sinapis alba/
Narodni naziv:
Gorčica bijela, Muštarda bijela, Gorušica bijela, Gorčica, Senf
Djelovanje:
Sjeme bijele Slačice se preporučuje kod grčeva želuca i žučnog mjehura, prehlade, gripe, išijasa, reume, ukočenosti zglobova, kožnih tegoba, bolova, slabe cirkulacije, zatvora, jak antiseptik. Koristi se kao začin.
Priprema i upotreba:
Unutrašnja upotreba: Istucati desetak zrnaca Slačice i sipati u 200ml hladne vode. Piti dva puta dnevno prije jela, ujutro i uveče.
Spoljašna upotreba: Samljeti 100 do 200g sjemena bijele Slačice i staviti u vodu za kupanje.
Za pripremu obloge 50-70g usitnjenog sjemena bijele Slačice potopiti u toplu vodu. Dobijenu kašastu masu uviti u platno. Oblogu držati na oboljelom mjestu 5-10 minuta, ne duže od dvije sedmice.
Kako se pravi senf:
- 60 grama sjemena slačice
- 100 ml vode vode
- 150 ml bijelog sirćeta ili svježe iscjeđenog limuna. Količina sirćeta ili liminunovog soka se može prilagoditi vašem ukusu (Senf pripremljen sa sirćetom ima duži rok trajanja)
- Začini po ukusu (ruzmarin, oregano, biber, curcuma, kari, morska ili himalajska so, paprika, itd)
Metoda prva:
- Izmješajte sirće, vodu i sjeme
- Ostavite da stoji par dana.
- Poslije toga, meljite u blenderu ili procesoru hrane dok ne dobijete jednoličnu masu.
Metoda druga:
- Sameljite slačicu u prah.
- Dodajte ostatak sastojaka i začina po želji
- Meljite u blenderu ili procesoru hrane dok ne dobijete jednoličnu masu
Dodatne recepte sa slačicom možete naći na https://www.prirodnamedicina.com/
Recenzije
Još nema recenzija.